Založit webové stránky nebo eShop
aktualizováno: 08.08.2012 23:27:05 

papagáje a hlodavce

Agapornisy/ostatné exoty
Papagáje:
Agapornisy

   Je veľmi obľubeným malým africkým papagájom, meria 13-16 cm ale záleži to od druhu. Nemá tak neprijemný hlas ako ostatné papagáje. Existujú dva hlavné druhy agapornisov a to agapornisy bez bieleho okruhu okolo očí a agapornisy s bielim okruhom okolo očí. Medzi agapornisy  bez bieleho okruhu okolo očí patria: agapornis ružovohrdlý, agapornis etiopský,  agapornis šedohlavý, agapornis oranžovohlavý a agapornis zelenohlavý. Všetky tieto druhy sa pomerne úspešne chovajú v zajatí,  okrem agapornisa zelenohlavého.  Pre všetky tieto druhy je charakteristické že samička nosí hňiezni materiál zachytený na chrbte medzi pierkami. Najčastejšie chovaný druh z týchto agapornisov je agapornis ružovohrdlý, existuje v rôznych farebných variantách.Druhy s bielim okruhom okolo očí sú: agapornis škraboškový, agapornis fisher, agapornis hnedohlavý a agapornis ružovohlavý. U tohto druhu hniezdo stavá samica ale často pomáha aj samec, materiál nosia v zobákoch. Najčastejšie chované druhy sú agapornisy fisher a škraboškové. Existuje veľa farebných variant  týchto druhov. Neodporúča sa krížiť rôzne druhy agapornisov. Vznikajú potom geneticky slabé a choré jedince, taktiež často neplodné. V prírode sa tiež niekedy stane že sa skrížia dva rôzne druhy, ale matka príroda to vyrieši tak že sa takéto mláďatá  často nedožijú ani dospelosti.
   Pohlavie u týchto papagájov sa dá zistiť len u odborníka alebo pomocou testu DNA. Z mladých vtákov po skrotení sa môžu stať skvelí spoločníci, dokážu sa naučiť aj opakovať pár slov. Ako potravu im podávajte zmes pre malé a stredné papagáje. Dávajte im aj zeleninu, ovocie, púpavové listy a steblá tráv so semenami. Na trávenie im pomáha vtáčí piesok a vtáčie uhlie.  Ideálna klietka pre párik agapornisov je v rozmeroch: dĺška 70 cm, šírka 30 cm a výška 50 cm (pri pravidelnom púšťaní po byte stačí aj menšia). Takáto klietka umožňuje vtákom aj krátky prelet. Čím je klietka väčšia, tým je pre vtáky lepšia.
   Agapornisy je možné nechať hniezdiť v kolónií aj po párov. Pri hniezdení v kolónií treba všetky vtáky pustiť naraz do voliery, aby sa predišlo bitke o teritórium. Búdky na hniezdenie musia byť v rovnakej výške, aby sa vtáky nebili o búdku ktorá je na jvyšie položená. Pri hniezdení podávajte stravu bohatú na bielkoviny ako je vaječná zmes (zmes natvrdo uvareného vajca- popučeného, nastrúhanej mrkvy, piškót, strúhanky) a naklíčené semená ako je napríklad proso, jačmeň, ovos či iné obilniny. Treba dodávať aj vápnik na tvorbu škrupín napríklad v tvare sépiovej kosti či vtáčieho piesku. Podávajte vtákom aj stavebný materiál ako sú vŕbové prúty, vetvičky z ovocných stromov, brezové konáre, seno.... Búdku môžete vystlať na začiatku zhruba centimetrovou vrstvou hoblín. Stavba hniezda trvá približne dva týžne. Po dokončení stavby hniezda samička každí druhý deň znesie jedno biele vajíčko. V znáške býva v priemere z 3-7 vajec. Samica sedí sama na znáške (pokiaľ sedia obaja partneri na znáške jedná sa o dve samice), inkubácia od zasadnutia trvá 23 dní. Samica väčšinou zasadá po znesení druhého alebo tretieho vajíčka. Počas hniezdenia podávajte neustále čerstvé vetvičky aby sa držala vlhkosť v búdke. Vo veku 6-9 dní sa krúžkujú mláďatá, veľkosť krúžku je 4,5 mm. Mláďatá žijú zhruba 6 týžňov v búdke. Prvé dni kŕmi mláďatá samica, neskôr sa zapája aj samec. Po vyletení ich zhruba kŕmi ešte 2 týžne samec. Po dovŕšení 8 týžnov sú mláďatá úplne samostatné. Je potrebné ich oddeliť od rodičov lebo väčšinou ich napadajú. Pára môže 2-krát a maximálne 3-krát ročne hniezdiť. Mladé vtáky sa dajú rozoznať od dospelích tým že majú tmavohnedé škvrny až čierne na zobákoch, avšak neplatí to u všetkých mutácií ako sú napríklad lutino či albino, niesu až tak výrazne sfarbené ako dospelé jedince. Dosahujú pohlavnú zrelosť zhruba vo veku 9 mesiacov. Dožívajú sa v priemere 10 až 12 rokov.

  Pár farebných varian Agapornisov škraboškových:

       samec prírodnej farby                      z ľava do prava                                      pastelovo zelený
                                                         kobaltovo modrý  a modrý

                                            

Pár farebných varian Agapornisov ružovohrdlích:

    samica pírodnej farby              v ľavo lutino a v pravo oranzovolíci lutino          dominantná straka

                                   
- Počet mojich vtákov: 4 páriky ružovohrdlých.

Andulka vlnkovaná  (Melopsitta undulatus)



- Úvod: Andulka je malý Australský papagáj. V dnešnej dobe najoblúbenejším domácim vtákom na svete. Ich množstvo je možné spočítať na milióny a možných farebných variant na tisíce.
- Veľkosť:
Približne 18 cm.
- Priemerná dĺžka života:
Vpriemere je to okolo 10 rokov, vynimočne aj 18 rokov.
- Rozlíšenie pohlavia:
Dospelý samec má ozobie modré a samica hnedé.
- Potrava: Podávame im zmes pre andulky, ktorá sa skladá z rôznych druhov prosa a lesknice. Vynikajúcou lahôdkou pre andulky je senegalské proso, kúsky ovocia a zeleniny. Pri hniezdení podávame vajecnú zmes a  netreba zabudnúť na pravidelný prísun vápnika vo forme sépiovej kosti.
- Hniezdenie:
Vo veku 10 až 12 mesiacov su andulky dospelé a môžeme ich dať hniezdiť. Budeme nato potrebovať hnieznu búdku ktorú umiestnime vo vyšej časti klietky alebo voliery. Vtákom budeme v tomto období podávať bohatú stravu na vitamíny a minerály. Samička znesie približne 4-6 bielych vajíčok na ktorých sedí zhruba 18 dní. Po vyliahnutí sa starajú obaja rodičia o mláďatá. Po 35 dni života mláďatá opúšťajú hniezdo, po vyletení ich zhruba dva týžne kŕmi ešte samček. Andulky nenechávajte hniezdiť viac ako dvakrát do roka, samicu hniezdenie vyčerpáva.
- Počet mojich vtákov: S chovom som skončil.


Korela chocholatá (Nymphicus hollandicus)



- Úvod: Korela pochádza z Austrálie a v Európe bola prvýkrat videna v štyriciatych rokoch 19. storočia. Ako andulka tak aj korela sa stala rýchlo súčastou chovateľských zbierok. Jej mierna povaha ju predurčila sa stať spoločníkom nielen do domácnosti ale aj do voliery medzi rôzne druhy vtákov. Bez problémov sa dá chovat v skupine aj s malými zrmozobými vtákmi.
- Veľkosť:
Približne 30 cm.
- Priemerná dĺžka života: V priemere je to okolo 18 rokov. Boli zaznamenané prípady aj 30 ročních koriel.
- Rozlíšenie pohlavia: U prírodných koriel sa dá pohlavie rozoznať veľmi ľahko. Samica nemá také výrazné červené líca ako samec a ani žltú masku. Na spodnej časti chvosta má vlnkovanie. U ostatných farebných variant je to individuálne a zložitejšie.
- Potrava: Korelám podávajte zmes pre malé a stredné papagáje. Skladá sa z prosa, lesknice, kardy, konope a slnečnice. Je potrebné im podávať aj ovocie a zeleninu. Tak tieš zabezpečiť prísun vápnika napríklad vo forme sépiovej kosti.
- Hniezdenie: Korely su veľmi plodné a dokážu zahniezdiť počas celého rako. Pri hniezdený treba im podávať vaječnú zmes a búdku umiestniť do hornej časti klietky alebo voliery. Samica sedí na vajíčkach zhruba 18 dní a môže sa striedať na sedení so samcom. Vo veku 28 dní mláďatá vyletujú z hniezda. Po vyletení ich este dva týžne kŕmia rodičia.
- Počet mojich vtákov: 1 párik


Rozela pestrá (Platycercus eximius)

 

- Úvod: Rozela pestrá pochádza z juhovýchodneho cípu Austrálie a z Tasmánie. Je to najfarebnejšia forma rozieli. Tento druh rozely je u chovateľov na celom svete najoblúbenejším. V súčasnej dobe sa chová množstvo farebných foriem ako je napríklad vzácnejšie lutino.
- Veľkosť: V priemere 30 cm.
- Priemerná dĺžka života: Dožívajú sa 15 až 25 rokov.
- Rozlíšenie pohlavia: Dospelý samec má hlavu a vrchnú časť hrude síto červenú,lícne škvrny biele. Dolná časť hrude je žltá a brucho jemne zelené. Na chrbte a
krídlach sú perá modré s pestrým žltozeleným lemovaním. Chvost z vrchu je zelený s krajnými modrými perami a zo spodu bledo modrý.
Samica je matnejšia a menej výrazná, červená hlava môže mať matné žlté miesta a lícne škvrny majú nádych do siva.
- Potrava: Rozelám podávajte zmes pre stredné papagáje. Skladá sa z prosa, lesknice, kardy, konope, slnečnice, orieškov. Je potrebné im podávať aj ovocie a zeleninu. Tak tieš zabezpečiť prísun vápnika napríklad vo forme sépiovej kosti.
- Hniezdenie: Počas hniezdenia im treba podávať vaječnú zmes a búdku umiestniť do hornej časti klietky alebo voliery. Samica sedí na vajíčkach zhruba 21dní.  Vo veku 35 dní mláďatá vyletujú z hniezda. Po vyletení ich este dva týžne kŕmia rodičia.
- Počet mojich vtákov:
1 párik

Pyrura čiernohlavá (Pyrrhura rupicola sandiae)

 

- Úvod:  Rod pyrur poznáme podla svetlého lemovania na špičkách hrudních pier. Skrs tento znak sa niekedy celý rod nazýva "šupinaté papagáje". Sú to ideálne vtáky pre záhradné voliery, pretože su tichý a nie príliš hluční narozdiel od príbuzných arating. Taktiež sú vhodné ako domáci miláčikovia, dokážu sa naučiť pár slov a napodobnovať rôzne zvuky. U pyrur nechávame búdku počas celého roku.
- Veľkosť:
  Približne 25 cm.

- Priemerná dĺžka života: Dožívajú sa 15 až 25 rokov.
- Rozlíšenie pohlavia: Samec je mohutnejší.Ale najistejšie je test DNA alebo endoskopia.
- Potrava: Pyrurám podávajte zmes pre stredné papagáje. Skladá sa z prosa, lesknice, kardy, konope, slnečnice, orieškov. Výborným doplnkom sú aj granule.  Je potrebné im podávať aj ovocie a zeleninu. Tak tieš zabezpečiť prísun vápnika napríklad vo forme sépiovej kosti.
- Hniezdenie: Počas hniezdenia im treba podávať vaječnú zmes a búdku umiestniť do hornej časti klietky alebo voliery. Samci si pred samicami vykračujú a kývajú sa, zohnutý a obrátený sa posúvajú po bidielku. Je to normálne a nezaslužuje to zvlášnu pozornosť. Inkubácia vajíčok trvá 25 dní a mláďatá vyletujú z hniezda vo veku 49 dní. Po vyletení ich rodičia ešte niaky čas krmia. Je dobré nechať mladé vtáky dlchšie s rodicmi aby sa socializovali. Pyrury sú veľmi plodné vtáky, odchovávajú 5 až 6 mláďat z jedného hniezda.
- Počet mojich vtákov:
Skončil som s chovom.

Papagáj patagonský (Cyanoliseus patagonus)



- Úvod: Tento nádherný vták je z arating najväčší a tiež patrí k najhlučnejším. V rodnej Argentíne je kruto prenasledovaný ako škodca na úrode. Pre jeho jeho hniezne zvyklosti je ľahkým terčom. Tieto papagáje si vyhrabávajú nory do vápenca, na ich konci vyhĺbia hniezdo.
- Veľkosť: Okolo 46 cm.
- Priemerná dĺžka života: V priemere žije 20 až 30 rokov.
- Rozlíšenie pohlavia: Isota je jedine v teste DNA alebo v endoskopii.
- Potrava: Patagoncom podávajte zmes pre veľké papagáje. Skladá sa zo slnečnice, pšenice, ovsa, kukuricu a rôzne druhy orechov. Obohatenú o ovocie a zeleninu. Výborným doplnkom sú aj granule. Tak tieš zabezpečiť prísun vápnika napríklad vo forme sépiovej kosti.
- Hniezdenie: Samica znesie približne 2-4 vajcia. Sedí nanich sama ale samec možo niekedy robit spoločnosť v búdke. Inkubácia trvá 25 dní. Vo veku približne 56 dní mláďatá opúšťajú hniezdo. Po vyletení ich ešte dlho kŕmia rodičia. Mladé jedince majú horní zobák biely narozdiel od dospelích.
- Počet mojich vtákov: Jeden mazlík, neznáme pohlavie. V novom domove v Prešove. 


Drobné iné exotické vtáctvo:

Kanár (Serinus canaria)



- Úvod:  Kanára ktoreho chováme je potom kanára divého. Ktorý pochádza zo Španielského súostrovia. Na rozdiel od nenápadne sfarbeného kanárika divého, je kanárik domáci vyšľachtený a poznáme ho v rôznych farbách, postavách a hlasových prejavoch - speve. Podľa toho sa kanáriky delia na spevné, postavové a farebné.
- Veľkosť: Od 12-18 cm. Záleži to od druhu.
- Priemerná dĺžka života: Okolo 10 rokov.
- Rozlíšenie pohlavia: Veľmi ťažko sa rozoznáva pohlavie. Samec spieva, ale aj niektore samice.
- Potrava: Podávajte im zmes pre kanáre. Skladá sa z lesknice, repky olejnej, nigeru, lúpaného ovsa, pšenice, ľanového semena, senegalského prosa....  Je potrebné im podávať aj vitamíny vo forme ovocia a zeleniny, púpavove listy aj s kvetom. Minerálne látky podávame vo forme pieskov (slúžia aj na trávenie) a vápnik na tvorbu škrupiny napríklad v sépiovej kosti.
- Hniezdenie: Počas hniezdenia podávame vtákom naklíčené semená a vaječnú zmes. Kanáre hniezdia v špeciálnich košíkov, dávame im aj hniezni materiál na stavbu hniezda. Napríklad psie chlpy, seno, kúsky servítok atď. Priemerná znáška býva 4-6 svetlo zelených vajíčok. Mláďatá sa liahnu po 14 dnoch a opúšťajú hniezdo vo veku 14 dní.  Po vyletení z hniezda ich ešte pár dní krmia rodičia.
- Počet mojich vtákov: Skončil som s chovom


TOPlist